bobo_24.png
Bobo abonnement
Meer info
DD_actueel.png
Donald Duck abonnement
Meer info
tina_2024-25.webp
Tina abonnement
Meer info
kidsweek abonnement.webp
Kidsweek abonnement
Meer info
Donald Duck extra abonnement.webp
Donald Duck extra abonnement
Meer info
DD_junior_24.png
Donald Duck Junior abonnement
Meer info
Donald Duck Pocket.webp
Donald Duck Pocket abonnement
Meer info
katrien_2024-5.webp
Katrien Duck abonnement
Meer info
Penny abonnement.webp
Penny abonnement
Meer info
Quest puzzelmix.webp
Quest Puzzelmix
Meer info
Girlz abonnement.png
Girlz abonnement
Meer info
CoverNGJ-klein.png
National Geographic Junior
Meer info
453
Okki abonnement
Meer info
pannan
PANNA! abonnement
Meer info
meiden
MEIDEN abonnement
Meer info
latest.webp
Zo Zit Dat Abonnement
Meer info

Jong geleerd, is oud gedaan en dat geldt zeker voor lezen. Kinderen leren het snelste en makkelijkste wanneer ze er plezier in hebben. Als het op een speelse manier gebeurt, dan zuigen kinderen informatie sneller op. Kindertijdschriften zijn dan ook een goede manier om je kind te ondersteunen in het leerproces.

Zeker voor kinderen is het belangrijk dat een weekblad past bij hun leeftijd. Niet alleen wat betreft de onderwerpen, maar ook zodat het leren leuk blijft. Sommige kinderen zijn sneller met leren en dan kan je er altijd voor kiezen om een tijdschrift te nemen van een hoger leerniveau. Kindermagazines zijn dan ook vaak voor een bepaalde leeftijdscategorie en worden vaak gemaakt in samenwerking met leraren en andere professionals. Op die manier kan jouw kind er alles uithalen wat er in zit.

Kindermagazines om al spelend te leren

De meeste kinderen vinden het geweldig om voorgelezen te worden en krijgen al snel de drang om zelf ook te lezen. Op welke leeftijd dat precies gebeurt, verschilt nogal eens. Veruit de meeste kinderen leren echt lezen in hun zesde of zevende jaar. Kindertijdschriften kunnen jouw zoon of dochter helpen om makkelijker en sneller te leren lezen, maar ze leren er ook heel veel andere dingen. Denk dan aan vormen en kleuren, informatie en weetjes over hun favoriete onderwerpen. Hoe ouder ze worden, des te meer verschillende dingen ze kunnen leren. En natuurlijk staan er ook altijd gewoon leuke en gezellige dingen zoals kleurplaten, quizzen en posters in de kindertijdbladen.

De meeste tijdschriften passen hun inhoud aan op de lesstof van het niveau waarin de magazines uitgegeven worden. Op de meeste basisscholen wordt de taal-leesmethode Veilig Leren Lezen gebruikt. Deze methode wordt geregeld aangepast aan de laatste wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen. Deze leren-lezenmethode heeft een zestal kernen als start en daarin worden steeds nieuwe letters geleerd, denk dan onder meer aan de letters oefenen, maar ook de klanken in de verschillende combinaties. Vervolgens leert jouw kind ook de verschillende woordtypen en begrijpend lezen.

Lezen en leren doe je niet alleen op school

Kinderen zijn continu bezig met leren en dus ook leren lezen. De kindertijdschriften zijn er dan ook niet alleen op gericht om te leren lezen, maar om allerhande zaken te leren. Denk dan aan cijfers en rekenen, maar ook andere onderwerpen en thema’s zoals dieren, maar ook over gewoontes. Allemaal op een leuke en speelse manier. Hoewel de meeste kindertijdschriften aansluiten bij de lesstof op school, houdt het daar niet op. De hele dag door wordt jouw zoon of dochter geconfronteerd met cijfers en letters. Op het moment dat ze doorkrijgen wat ze betekenen, zeker in combinaties, is een fantastisch moment voor zowel jou als ouder, als je kind zelf. Hierdoor zal jouw kind ook meer zelfverzekerd worden en het stimuleert om nog meer te leren begrijpen en dus om te leren.

Er zijn in principe drie types kinderbladen.

  • Educatief: gericht op taal en rekenen
  • Wetenschappelijk: gericht op techniek en wetenschap
  • Vermaak: geen primair leerdoel

Meer dan een tijdschrift voor kinderen

Een magazine bestaat uit meerdere onderdelen. Vaak zijn er strips en verhalen, maar je vindt er ook spelletjes, puzzels, quizzen en kleurplaten in. Hierdoor kijkt jouw kind uit naar de volgende editie en blijft jouw zoon of dochter leren. Daarnaast is alles tegenwoordig cross-mediaal. Dit houdt in dat er naast het kindertijdschrift ook nog een website en app zijn. Hierdoor kunnen er interactieve spelletjes worden geleerd, zijn er video’s om te bekijken en kunnen de kinderen in contact komen met elkaar. Informatie wordt nog makkelijker opgenomen, omdat het nog leuker is allemaal. Vaak krijg je bij een abonnement ook toegang tot de website en de app. Het is dus niet meer zo dat je een keer in de zoveel tijd een magazine voor je kind in de brievenbus krijgt, maar jouw kind kan altijd een moment nemen om op een leuke en speelse manier te leren.

Kinderen willen begrijpen hoe de wereld om hen heen in elkaar steekt, hoe alles werkt en ook wat zij daar allemaal mee kunnen doen. Veruit de meeste kindertijdschriften spelen hierop in en bieden dus een invulling voor de honger naar kennis die de meeste kinderen bezitten.

Niet alles hoeft altijd om leren te draaien en dat maakt de kindertijdschriften fantastisch. Je geeft je kind een rustmomentje, even met een magazine de tijd nemen voor zichzelf. Leuke verhalen en strips lezen, lachen om grapjes en humor en ontspannen met het inkleuren van een kleurplaat of het bekijken van een avontuurlijke video. Zonder te leren, worden ze toch wijzer en niet alleen op het gebied van lesstof van over allerhande dagelijkse zaken zoals bijvoorbeeld vriendschappen. Ondersteun en stimuleer jouw kind met een kindermagazine en je zal merken dat ze meer zelfvertrouwen krijgen en een honger naar kennis krijgen.