De Kanttekening.webp
De Kanttekening
Meer info
NRC Handelsblad.webp
NRC Handelsblad
Meer info
De Telegraaf krant.webp
Telegraaf abonnement
Meer info
Algemeen Dagblad.webp
Ad abonnement
Meer info
Trouw abonnement.webp
Trouw abonnement
Meer info
Volkskrant abonnement.webp
Volkskrant abonnement
Meer info

In Nederland zijn er meerdere landelijke kranten, waarvan er maar 1 middagkrant wordt uitgegeven. Er is dus een hoop keuze in dagbladen voor de Nederlanders. Welke krant bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en interesses. Bijna alle kranten brengen over het algemeen hetzelfde feitelijke nieuws. De insteek verschilt wel per krant.

De ene krant is meer gericht op de maatschappij, een ander meer op financiële ivalshoeken. Het feitelijke nieuws wordt dus op een andere manier belicht door de diverse kranten. Welke landelijke krant bij jou past, is dus heel erg persoonlijk.

De grootste landelijke kranten

Tegenwoordig is aan het oplage aantal niet meer af te lezen hoe populair een krant is. Veel mensen lezen een krant digitaal, losse artikelen via onder meer social media, en komen dus veel minder snel met een papieren krant in aanraking. Er zijn 7 populaire landelijke kranten, met elke een eigen identiteit.

Algemeen Dagblad (AD)

Het Algemeen Dagblad is een landelijke krant, met regionale edities. Je krijgt dus de landelijke krant, met een regionaal katern, specifiek voor de regio waarin je woonachtig bent, of de krant laat bezorgen. Deze krant staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid, en staat erg dicht bij de lezers. Zo zijn er onder meer jaarlijkse testen die ondertussen bekend zijn in heel Nederland. Denk dan bijvoorbeeld aan de Nationale Oliebollentest. Naast het landelijke en het regionale nieuws, heeft het AD ook heel veel sportnieuws.

Telegraaf

De Telegraaf is de grootste krant van Nederland en dus ook de meest populaire. Dit komt mede door het hoge entertainmentgehalte. Sport krijgt veel ruimte, maar ook criminaliteit en showbizz is belangrijk. Niet alleen voor de lezers, maar ook voor de krant. Alles uit jouw dagelijkse leven komt aan bod. Nieuws en actualiteiten, entertainment, sport, maar ook maatschappelijke onderwerpen en financiële en economische zaken. Verpakt in interviews, achtergrondverhalen en reportages, met duiding en analyses.

Volkskrant

De Volkskrant wordt echt gezien als een kwaliteitskrant. Gedegen journalistiek onderzoek, diepgravende interviews, uitgebreide reportages, en onderbouwde analyses. Naast het nationale en internationale nieuws, speelt ook wetenschap en cultuur een grote rol. Deze krant brengt jou niet alleen het laatste nieuws, maar laat je de oorzaken, verbanden en mogelijke gevolgen zien. De Volkskrant is betrouwbaar en spraakmakend. Voor journalistieke kwaliteit kies je dit dagblad.

Parool

Een landelijke kwaliteitskrant, met de aandacht op Amsterdam. Dat is het Parool. Het nationale en internationale nieuws zetten de toon, met het vizier op de hoofdstad. Deze krant schuwt niet kritisch te zijn, besteedt veel tijd aan gedegen onderzoek en staat altijd vol met de meest interessante en toepasselijke interviews, achtergronden en analyses. Na een fusie in 2003 is er meer aandacht voor het landelijke en buitenlandse nieuws, al worden de roots nooit vergeten.

Trouw

Ook Trouw is een van de kwaliteitskranten in Nederland. Deze krant richt zich vooral op het buitenland, maar natuurlijk krijgen binnenlands nieuws en specifieke onderwerpen zoals bijvoorbeeld onderwijs, zorg en milieu, ook meer dan voldoende ruimte. Er is een kritische blik en er zijn dan ook geregeld goed uiteen gezette opinie stukken te vinden, van betrouwbare journalisten met ervaring en kennis van zaken, en van andere experts.

NRC

NRC bestaat uit twee kranten. NRC Next en NRC Handelsblad. Hoewel de kranten eerder elk een andere doelgroep hadden, is tegenwoordig het enige verschil nog dat NRC Next een ochtendkrant is en NRC Handelsblad een middagkrant. Het ligt er maar net aan wanneer jij de krant wilt lezen. Het nieuws en de actualiteiten worden natuurlijk per editie aangepast en bijgewerkt. Ook NRC is een kwaliteitskrant met veel diepgang en kritische invalshoeken.

Het Financieele Dagblad (FD)

Zoals de naam al impliceert houdt het FD zich bezig met de economie, politiek en het zakenleven. De lezers zijn veelal hoog opgeleid en werken in de economische sector. Het is een van de oudste kranten van Nederland, en een echte kwaliteitskrant. Gedegen onderzoek, veel duiding, achtergronden en analyses, met goede onderbouwingen. Hoewel het vooral door hoger opgeleiden gelezen wordt, zou deze krant bij iedereen op de deurmat moeten vallen. De economie gaat ons immers allemaal aan.

Een abonnement op landelijke kranten

Met een abonnement op een landelijke krant, ben je altijd op de hoogte van al het belangrijkste nieuws, de laatste ontwikkelingen en heb je toegang tot achtergrondverhalen, reportages, interviews en columns. Hierdoor weet jij niet alleen wat er allemaal speelt in de wereld, maar je begrijpt ook waarom het gebeurt en wat de mogelijke gevolgen zijn, voor de maatschappij, de economie en jou persoonlijk. Alles wat je moet weten, wat je wilt weten en wat leuk is om te weten.  Je kan overal kiezen voor een papieren krant, maar ook voor de digitale versie of andere digitale producten. Op die manier ben je altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws.