AutoWeek Kenteken

Wanneer je een andere, tweedehands auto op het oog hebt, dan is het vooral lastig dat je niet echt weet wat er allemaal met die auto is gebeurd. De auto kan er geweldig uit zien, maar wanneer je de geschiedenis van het voertuig kent. De Kentekencheck van AutoWeek verandert dat allemaal. Je hebt dan meer zekerheid over je volgende auto.

Je hoeft alleen maar het kenteken in te voeren en je krijgt meteen uitgebreide specificaties te zien, de volledige APK historie, de vorige eigenaren van de auto, de actuele dagwaarde en een kilometerstand controle.

Je hebt dan in een keer alle RDW gegevens en je weet de waarde en de mogelijke kosten. Dagelijks kunnen er wel tot 150.000 checks gevraagd worden en je kan je voorstellen dat mensen hier dus duidelijk veel informatie uit halen en er dus voordeel bij hebben.

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW)

In Nederland gebruiken we een kentekenregistratiesysteem. Dit is nergens anders op de wereld op dezelfde manier. Iedere auto die in Nederland verblijft, staat in dit systeem en is daardoor heel goed te volgen door de jaren heen. Veel historische gegevens blijven op deze manier bewaard.

Veel van de basisgegevens worden vastgelegd door het RDW. Dit zijn onder meer technische kenmerken, gegevens over het gebruik zoals bijvoorbeeld de datum van de eerste tenaamstelling, maar ook de APK datum, het gewicht, de maximum aanhangermassa, het brandstofverbruik en de catalogusprijs, van de meeste voertuigen vanaf 2005.

Ook het aantal eigenaren en het soort eigenaren krijg je terug te zien. Je ziet ook niet alleen de APK-keuringen, maar ook de afkeurpunten. Wanneer de wagen ‘wacht op keuren’ (WOK), dan heb je een melding op je kenteken, geplaatst door de politie, die inhoudt dat je wagen niet aan de wettelijke eisen voldoet en opnieuw gekeurd dient te worden. Ook niet onbelangrijk: je kan de kilometerstand checken.

De RDW legt niet alle technische kenmerken per auto vast, maar dat doet AutoWeek wel voor jou. De gegevens worden aangevuld met meer dan 200 specificaties uit de CarBase autodatabase. Denk dan onder meer aan gegevens over de afmetingen, gewichten, de bandenmaten, de motor en de standaard uitrusting.

Checklist

Dit zijn de onmiddellijke aandachtspunten van het voertuig. 

  • Op de checklist vind je onder meer de RDW Status, dus of er een melding over deze auto bij het RDW is.
  • Er is een kilometerstand controle die aangeeft of alles in orde is of dat er iets onlogisch is.
  • Je kan zien of deze auto als taxi is gebruikt.
  • Er is een schadeindicatie (WOK), die bijvoorbeeld aangeeft of er mogelijk schade is geweest.
  • Je ziet hoe lang de APK geldig is.

Kilometerstand check

NAP is de Nationale Auto Pas en deze is er om de tellerfraude terug te dringen. Je ziet de huidige doorgegeven tellerstand, de Trendinfo die aangeeft of dit logisch is of niet, en een toelichting waar dan bijvoorbeeld in kan staan dat er een significante afwijking naar beneden is. Wat een duidelijke indicatie kan zijn dat er met de tellerstand geknoeid is.

APK Historie

Alle auto die 4 jaar of ouder zijn, dienen een APK keuring te krijgen. In het APK-rapport vind je de volledige APK-geschiedenis. Ook worden de afkeurpunten vermeld.

  • Je krijgt dan het volgnummer te zien, bijvoorbeeld de eerste APK zou dan een 1 aangeven.
  • Hoe het gebrek geïdentificeerd wordt. Je krijgt een code te zien en aan de hand van die code kan je weten wat het probleem precies is/was.
  • Natuurlijk is er ook een omschrijving van het gebrek zodat jet het zeker weet.
  • Ook staat er wat voor een actie er ondernomen dient te worden. Bijvoorbeeld REP, wat staat voor reparatie.

Eigenarenhistorie

Auto’s worden op heel veel manieren verhandeld. Tussen particulieren, maar net zo goed tussen bedrijven onderling of van bedrijf naar particulier en andersom. De ene auto verwisselt meer van eigenaar dan de ander. Als een auto veel van eigenaar wisselt, dan kan dit een indicatie zijn er iets niet in orde is. In het kentekenrapport vind je precies de soorten eigenaren en hoe lang de auto in hun bezit is geweest.

Je ziet de registratiedatum.

Het volgnummer van de eigenaar, dus de hoeveelste eigenaar het is. Ook zie je het soort eigenaar, is dat een bedrijf of een particulier en wat de omschrijving is, zoals bijvoorbeeld of het bedrijfsvoorraad is/was. Ook het aantal dagen dat een eigenaar de auto had, wordt getoond.

Vervolgens zie je wanneer de wagen verkocht is, aan de hoeveelste eigenaar dat is, wat de soort eigenaar is en ook weer een omschrijving en het aantal dagen dat de wagen in bezit is/was.

Zo krijg je van iedere eigenaar een kort overzicht en zie je in een overzichtelijke lijst precies de geschiedenis van dit voertuig.

Kostenberekening en waardeindicatie

Bij een auto jonger dan 10 jaar kan er een goede inschatting gemaakt worden van de huidige waarde. Ook is er een redelijk accurate kostenberekening die je laat zien hoeveel kosten je per kilometer en per maand gaat maken.

  • Afschrijving.
  • Brandstof.
  • Motorrijtuigenbelasting.
  • Verzekering.
  • Onderhoud
  • Kosten per maand
  • Kosten per kilometer

Onderdelenprijzen en onderhoudsintervallen

De kostenindicatie voor veel voorkomende onderhoudswerkzaamheden en onderdelenvervangingen krijg je ook bij het kentekenrapport. Het toont ook een overzicht van de onderhoudsintervallen en zaken zoals wanneer een distributieriem of een oliefilter vervangen dienen te worden.

Je weet dan dus niet alleen ongeveer al wat je op voorhand kwijt bent en wat mogelijke extra kosten gaan zijn, maar je weet ook of een garage, bij wie jij het onderhoud laat verrichten, wel een eerlijke prijs voert.

Andere extraatjes bij de kentekencheck

Dagelijks worden er in de autovergelijker duizenden auto’s met elkaar vergeleken op de AutoWeek website. Onder het kopje Alternatieven vind je de auto’s die het meest vergeleken worden met de door jou gekozen auto.

Het archief met autotests van AutoWeek is ondenkbaar groot. Alle autotests die voor een bepaalde auto beschikbaar zijn, worden gebundeld in het kentekenrapport. Je kan dus meteen alle tests doornemen die gedaan zijn met de auto die jij zou willen kopen.

Wat kost de kentekencheck?

Er is een gratis kentekencheck met algemene informatie, maar je kan ook een kentekenrapport aanvragen. Je krijgt dit dan als PDF-document toegestuurd en je betaalt hier voor 3,95 euro. Als abonnee van AutoWeek krijg je 50% op het kentekenrapport.

Je krijgt dan 15 tot 20 pagina’s met:

  • APK historie
  • eigenarenhistorie
  • tellerstand controle
  • waarde en kosten
  • WOK: de huidige status
  • Uitgebreide specificaties
  • Autotests, als beschikbaar
  • Land van herkomst, als de wagen geïmporteerd is.

Het is altijd verstandig om een kentekenrapport aan te vragen. Je kan hier namelijk veel informatie uit halen die een miskoop kunnen voorkomen en de kosten vallen daarbij in het niet. De gratis kentekencheck van AutoWeek zou sowieso niet overgeslagen mogen worden wanneer je aan het kijken bent naar een andere auto.